Magunkról

A Vántus István Társaság országos zenei szervezetként alakult meg 1996. június 13-án Szegeden, a Szegedi Zenekonzervatóriumban Vántus István egykori művésztársai, volt tanítványai, barátai, tisztelői és családtagjai összefogásából. Célja mindenekelőtt a névadó művészetének, munkássága értékeinek megőrzése, kutatása; frekventált célkitűzése volt azonban kezdettől fogva a kortárs magyar zene ügyének előbbrevitele az ország egész területén.

Támogatóink

Az első Vántus-könyv
(1997, borítóterv: Tandi Lajos)

Rövidesen országos szervezetté vált: tiszteletbeli jogi személyként nemcsak a szegedi zenei intézmények és a szegedi önkormányzat csatlakozhattak és csatlakoztak a Társasághoz, hanem szülőfaluja, Vaja, az Őt felnevelő, majd földi maradványait befogadó Nyírbogát önkormányzata és talán legkedvesebb alkotóműhelyének székhelye, Domaszék, a három község kulturális intézményei és szervezetei, valamint a Hungaroton Classic KFT. A Társaság székhelye és titkársága a szegedi Bálint Sándor Művelődési Ház lett. A Vántus Társaság első jelentős kiadványa a Vántus István (1935–1992) c. monografikus kötet volt, mely 1997. június 7-én jelent meg a szegedi Bába és Társai Kiadó gondozásában; a Társaság kezdeményezésére megkezdődött Vántus zenetudományi felfedezésének, az elgörbült zenei tér teóriájának kutatása, elkészült a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Kara Vántus-terme, s megtörténtek az első lépések a Vántus-életmű digitalizálása érdekében.

A szegedi kortárszenei napok (A Mai Magyar Zene Hete) megalapítása Vántus István nevéhez fűződik, aki – kiemelkedő zeneszerzői életműve mellett – igen nagy jelentőségű integrátora és organizátora volt a délalföldi régió, s különösen Szeged zenei életének. E szférában minden bizonnyal ez volt legnagyobb akciója: az 1971-ben létrehozott sorozatot egyedülálló módon vitte sikerre 21 esztendőn keresztül, mely sorozat ez idő alatt több mint 100 sikeres rendezvénnyel segítette a kortárs magyar zene megismertetését és megszerettetését.

Vántus 1992-ben váratlanul bekövetkezett halála után sem szűnt meg a kortárszene szegedi fesztiválja, sőt 1995-ben még zeneszerzői verseny is kapcsolódott a koncertekhez.

A Vántus István Társaság 1997-ben csatlakozott társrendezőként a programsorozathoz; ez évtől kezdve Vántus István Kortárszenei Napok néven szerepel e fesztivál a magyar koncertéletben; egyben új műsorstruktúrát is indított a Társaság; természetesen a „megszüntetve megőrzés” jegyében. A Zeneszerző és közönsége c. beszélgetéssorozat, a kamarahangversenyek, a kamarazenekari, szimfonikus zenekari, elektroakusztikus és kórushangversenyek mellett új színfoltként vette kezdetét a „Valaki és vendégei” kamaraest sorozat 1997-ben, melynek során egy-egy szegedi zeneszerző, ill. a kortárszene iránt elkötelezett előadó-művész mutatkozik be, zenés beszélgetés keretében. Nagyon fontosnak tekintjük az ifjak és gyerekek részvételét, ezért „Törpék és óriások” – Durkó Zsolt  művétől kölcsönzött – címmel külön hangversenyt rendezünk a legfiatalabbak közreműködésével. Vántus remekbeszabott egyneműkara, a Hangcsoportok címét választotta a Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola (2015 óta: Szakgimnázium) növendékhangversenye, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Művészeti Intézete Ének–Zene Tanszéke Zenepedagógiai Délelőttjei üde színfoltjai a sorozatnak.  Az elmúlt évek során a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara kezdeményezésére újabb és újabb izgalmas hangversenyekkel bővült a Vántus-napok kínálata: a főiskolai és egyetemi hallgatók „Inventio poetica” című koncertjével, az Új nemzedék a Vántus-napokon című hangversennyel, melyen eddig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakos hallgatói léptek a pódiumra; a magyar zenetörténet közelmúltjának kiemelkedő, immár eltávozott mestereire a Zenei Album c. sorozattal emlékezünk, melyet a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárral együttműködésben szervezünk.

A fesztiválhoz értékes és esztétikus kiadványok is kapcsolódnak: mindenekelőtt az elhangzó művek részletes ismertetését tartalmazó meghívó-műsorfüzet, továbbá plakátok és szórólapok. Néhány évvel ezelőtt e kísérőanyagok arculata is átalakult.

A Vántus István Kortárszenei Napok mellett fontos feladatunknak tekintjük a kortárszenei rendhagyó ének–zene órák szervezését és lebonyolítását: előadóink Szeged csaknem valamennyi gimnáziumában tartottak már kortárszenei órát. 2015-ben nagy sikerrel rendeztük meg a Kortárszenei kavalkád fiataloknak c. komplex matinét a Szent-Györgyi Albert Agórában.

1998-ban a Vántus-társaság felvételt nyert a Magyar Zenei Tanács tagjai közé is. 2013-ban közhasznú szervezetté alakultunk, nevünk ez évtől kezdve Vántus István Társaság Közhasznú Egyesület.

Társaságunk nemcsak névlegesen tételezte magát kezdettől fogva országos zenei szervezetnek: folyamatosan napirenden tartotta azon alapvető célkitűzését, mely szerint a kortárs magyar zene ügyét, s természetesen a Névadó művészetének munkásságának megismertetését az egész ország területén, sőt a határon túl is igyekszik elősegíteni minden erejével. E munkánk során kiemelkedően intenzív partnerünk volt a Főváros: a Mini Fesztiválon számos alkalommal hangzott el Vántus-darab; a Magyar Rádió Bartók adója teljes műsorokat szentelt a Mester emlékezetének, a Vántus István Kortárszenei Napok esti hangversenyeit felvételről rendszeresen közvetíti a Bartók és a Magyar Katolikus Rádió.

Legfontosabb szakmai szervezeti partnerünk a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara, mely rendes jogi személy tagként tagja Társaságunk elnökségének is. 13 tiszteletbeli jogi személy tagunk közül állandó szakmai partnerünk a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a Király König Péter Alapfokú Zenei Művészeti Iskola, a Vántus István Zeneművészeti Szakgimnázium, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Művészeti Intézete Ének–Zene Tanszéke, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház, a Szeged Városi Kórusegyesület. Természetes személy tagjaink száma tartósan negyven fölött van: 2017-ben 7 tiszteletbeli, 30 rendes és 5 pártoló tagunk volt, mindösszesen tehát közel hatvan jogi és természetes személy vallja magát a Vántus István Társaság Közhasznú Egyesület tagjának.

A Társaság alapszabálya letölthető innen: alapszabály